Tijd om te resetten

– Helpende gewoontes

Je hebt het gevoel je balans en of misschien zelfs wel een beetje jezelf kwijt te zijn. Je helpende gewoontes zijn langzaam steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Opeens merk je het verschil en realiseer je je hoe belangrijk deze, misschien kleine dingen voor jou waren; 

~ Die wandeling na een werkdag, dat moment waarop je je telefoon bewust een tijdje weglegt, een meditatie, de sport waar je naartoe ging, schrijven, of iets anders. 

Hoe fijn onze routines ook waren, door wat voor omstandigheden dan ook kunnen we ze zomaar weer verliezen. Dit gebeurd ons allemaal. Ons leven veranderd en vraagt weer andere dingen van ons. 

Wat ook veel voorkomt is dat we onze routines laten varen wanneer het goed gaat. Je zit lekker in je vel en je routine die je eerder nodig had lijkt nu veel minder belangrijk. Omdat de nood niet meer zo hoog is zakt de routine weg. We vergeten dan soms dat deze er ook juist voor zorgt dat we ons goed blijven voelen. 

Dat dit gebeurd is niet erg. Het hoort erbij. Wanneer je het opmerkt kan het ook een moment zijn om opnieuw te bekijken welke helpende gewoonte op dit moment in je leven zou passen. 

Een valkuil (waar ik zelf vaak genoeg in ben gevallen ;)) is om meteen na je realisatie alles weer op te pakken wat je voorheen deed. Dit werkt bijna nooit. Je houdt het even vol en daarna stop je met alles en is de kans groot dat je met een gefrustreerd gevoel eindigt. 

Voor blijvende verandering hebben we echt kleine stapjes nodig! Dit lijkt misschien veel te langzaam te gaan, omdat je veel sneller en meer verandering wilt zien. Maar op de lange termijn is dit de duurzame weg. 

Dit is dan ook echt DE tip. Kies één ding uit wat je graag aan je dagelijkse of wekelijkse routine toe wilt voegen. Ook belangrijk: kies niet zomaar iets wat iemand anders doet. Neem de tijd om na te denken: wat past bij mij? wat heb ik nodig? Houd dat minstens een maand vol en ervaar wat dat met je doet. 

Wanneer het echt een routine geworden is, als vanzelf gaat zonder dat je erbij na hoeft te denken. Je geen tot nauwelijks weerstand meer voelt om het te doen, maar je doet het gewoon. Dan kun je altijd nog eens nadenken of je graag een volgende kleine stap wilt toevoegen. 

Wil je graag grote verandering zien in je leven? Begin dan met kleine stappen. 🙂

Kun je wel wat hulp gebruiken? Wil je samen met mij onderzoeken wat jouw ideale eerste stap is? Neem gerust contact op als je een vraag hebt of voor een vrijblijvende kennismaking.

💚

Veel liefs,

Silke