Accepteren wat is


Het is eind januari. Nooit eerder heb ik zolang de tijd genomen om een jaar af te sluiten en vooruit te blikken op het komende jaar. Misschien is er elk jaar wat minder haast. Zeker merk ik dat er elk jaar meer acceptatie is en dat ik steeds natuurlijker mee beweeg met de ritmes van de natuur.🌳🍂🌧️🌱


Met acceptatie bedoel ik dat het accepteren van wat is steeds makkelijker gaat. Al jaren zie ik bij mezelf en anderen, dat er gevoelens zijn over gevoelens. Er is bijvoorbeeld verdriet, maar vervolgens is er verdriet over dat verdriet. Of frustratie, onbegrip, boosheid etc. Dit maakt ons vaak nog verdrietiger. We voelen ons dan niet alleen vervelend, we voelen ons ook vervelend over dat we ons zo voelen. 


Dit is een voorbeeld waarin het beoefenen van acceptatie zoveel kan opleveren. Als je gevoelens er gewoon mogen zijn. Zonder dat ze meteen door jou beoordeeld worden, zullen ze zich gehoord voelen en veel sneller weer verdwijnen.


Hoe dan? 

Het begint bij bewustzijn. Misschien lees je dit nu en herken je bij jezelf dat jij soms gevoelens over gevoelens ervaart. Dat niet al jouw gevoelens welkom zijn. Dit het begin. 


Vervolgens merk je het een keer op wanneer dit gebeurd. Dan kun je de keuze maken om je gevoel te accepteren in plaats van te veroordelen. Ruimte te geven. Niet meteen te analyseren. Sta stil, voel het en accepteer dat je mens bent en dit mag voelen. Geef het de ruimte zoals je een vriend(in) de ruimte zou geven om zijn of haar gevoelens te uiten. Grote kans dat het gevoel als vanzelf weg ebt. 

Oefening baart kunst. 

📒 Meer tips? Lees de blog: ‘frustratie over eigen ongelukkige gevoel’. 

Veel liefs en succes!

💚
Silke