Ik ben mezelf niet

Ik ben mezelf even niet 

Hoe bedoel je? Wie ben je dan wel?

Ken je dat? Dat mensen zeggen dat ze ‘zichzelf even niet zijn’. Misschien zeg jij het ook weleens? Ik heb het zeker wel gedaan.

Volgens mij bedoelen we vaak: ik voel me niet zoals ik me zou willen voelen, en het lukt mij ook even niet om te reageren zoals ik dat zou willen. 

Wat gebeurt er als je dit zegt?

1. Je wijst jezelf af. Door te zeggen dat je ‘jezelf niet bent’ veroordeel je een deel van jezelf. Je huidige gevoelens, gedachten en gedrag mogen er blijkbaar niet zijn, omdat deze afwijken van hoe jij vindt dat je zou moeten zijn. 

2. Je legt de verantwoordelijkheid voor jouw gedrag en gevoelens buiten jezelf. Jij bent immers ‘jezelf even niet’. Dus jij kunt er niets aan doen. 

Daardoor ga je voorbij aan de mogelijkheid om jezelf te vragen: Hoe komt het dat ik me zo gedraag en voel? Wat heb ik nodig om me beter te voelen? 

Hoe zou je het op een andere manier kunnen omschrijven? 

– Het lukt me even niet om de persoon te zijn die ik zou willen zijn / om vanuit liefde te handelen.

– Ik voel me uit balans en daardoor reageer ik mogelijk anders dan je van mij gewend bent.

– Ik weet niet zo goed wat ik voel, maar ik voel me niet fijn.

Door je taal te veranderen geef je een andere boodschap naar jezelf en jouw omgeving. Voor je omgeving is het duidelijker wat er aan de hand is en jij geeft jezelf een signaal: het is oké. 

Ervaar je dit gevoel vaak?

Als je je al langere periode ‘jezelf niet voelt’ en het idee hebt dat je ver bent verwijderd van de persoon die je graag zou willen zijn, dan zal dit gevoel blijven terugkomen totdat je het echt ruimte geeft. Ernaar gaat luisteren: Waarom voel ik mij zo? Waar blokkeert het in mijn leven? Is het tijd om een beslissing te nemen? Iets los te laten misschien? Of juist eindelijk actie te ondernemen? 

Wil je in meer harmonie met jezelf leven, meer van jezelf houden? Accepteer dan alle kanten van jezelf en sta stil bij wat je nodig hebt. 

Herkenbaar en voel je dat het tijd is om actie te ondernemen? Neem vrijblijvend contact op om te ontdekken of ik jou kan helpen in overeenstemming te leven met wie je wilt zijn! Ik denk graag met je mee. 

Veel liefs,

💚
Silke