Wat houdt je tegen?

Naast het ontdekken van wat je belangrijk vindt, wat je wensen en behoeften zijn is de bovenstaande vraag heel belangrijk. Als je namelijk niet weet wat je tegenhoudt om je goed te voelen. Dan kun je dat ook niet veranderen. 

Waarom zouden we dat misschien niet weten?

Onze geest is onder te verdelen in:

  1. Ons bewuste
  2. Ons onbewuste

In ons bewuste deel bevindt zich ons rationele denken, plannen, en logisch nadenken. 

In ons onbewuste deel bevindt zich alles wat wij ooit hebben ervaren, meegemaakt, en gevoeld. Dit is automatisch opgeslagen en hier bevinden zich allerlei (oude) overtuigingen, gedachten en patronen. 

Volgens de neurowetenschap leven wij 95% van de tijd op de automatische piloot. Die automatische piloot is ons onbewuste. Slechts 5% van de tijd hebben wij bewuste controle over onze hersenen. Dit betekent dat 95% van wat we dagelijks denken, onbewust gebeurd. Belangrijk is dat die onbewuste gedachten en overtuigingen helemaal niet altijd waar zijn. Of zelfs nooit waar zijn geweest. 

Stel je voor:

Jouw juf heeft toen je acht jaar oud was tegen jou gezegd dat jij het nooit goed kan doen. Jouw onbewuste heeft dat opgeslagen als waarheid, maar was het waar? Nee.

Ondertussen ben jij altijd keihard aan het werk om te proberen het goed te doen, maar je onderbewuste gelooft nog steeds dat jij het toch nooit goed doet. Het voelt voor jou nooit goed genoeg.

Vanuit dezelfde opmerking en overtuiging kan ook een tegenovergestelde reactie ontstaan. Je gelooft onbewust dat je het nooit goed kan doen, dus doe je niks meer. Het lijkt geen zin te hebben omdat je het immers toch nooit goed kan doen.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe we onbewust dingen kunnen geloven die niet kloppen. En hoe die ons behoorlijk in de weg kunnen staan. Bewust weet je vaak wel beter, maar als ons programma 95% van de tijd onbewust draait is die invloed natuurlijk groot. 

Wat kunnen we hier mee?

Hier komt de methode “Bewust worden – Uitdagen – Veranderen” aan bod. We beginnen met het bewust maken van onbewuste belemmerende overtuigingen. We dagen deze uit door onszelf af te vragen of dit klopt. Tot slot veranderen we deze belemmerende overtuiging naar een helpende overtuiging.

Wat is er dan gebeurd?

We zijn ons nu bewust van een oude overtuiging. We hebben ons bewust gerealiseerd dat dit niet (meer) klopt, waarom niet én we hebben dit veranderd naar wat wel waar is. 

Is deze oude overtuiging nu volledig verdwenen?

Nee, maar je gaat het nu BEWUST merken wanneer er gedachten omhoog komen die bij jouw oude overtuiging passen. Je hebt dit van jouw onbewuste naar je bewuste gebracht. Hierdoor kun je herkennen wat er gebeurd en heb je de mogelijkheid anders te denken en handelen.

Door veel herhaling van jouw nieuwe overtuiging, creëer je een nieuw patroon in je hersenen. Het oude patroon van de belemmerende overtuiging wordt daarentegen juist steeds minder sterk. 

Jouw nieuwe overtuiging zorgt voor nieuwe, helpende gedachten. Je voelt je beter en doen wat je daadwerkelijk wilt wordt makkelijker. Er ontstaat een positieve cyclus van denken, voelen en doen!

Ben jij klaar voor echte verandering? Tijdens coachingstraject gaan we samen met deze stappen aan de slag. Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.

💚

Liefs, Silke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s