Hoe stap ik uit mijn comfortzone?

 Op een nacht schrok ik paniekerig wakker. Het zweet brak me uit en ik voelde me misselijk. Ik had die avond ervoor online iets persoonlijks gedeeld  en moest het acuut offline halen om weer rustig te worden. 

Was er acuut gevaar? Absoluut niet, maar zo reageerde mijn lichaam wel.

Wel vaker als ik verhalen op mijn persoonlijke blog plaatste, reageerde mijn lichaam alsof er acuut gevaar dreigde. (Online) zichtbaar zijn en me kwetsbaar opstellen was ver uit mijn comfortzone. 

Toch bleef ik mijn gedachtenspinsels en ervaringen delen. Eerst alleen op mijn blog en later ook op Instagram voor Dyn Wei. Het voelde goed om mijn comfortzone te verbreden. Bovendien had ik een droom, een groter doel.  

Ik ben veilig

Langzaam wende ik aan het angstige, kwetsbare gevoel dat ik ervaarde wanneer ik mezelf online liet zien. Ik voelde nog steeds angst, maar veranderde mijn reactie erop. Ik vertelde mezelf dat ik veilig was en dwong mezelf mijn teksten juist wél te laten staan. 

Zo bouwde ik stap voor stap succeservaringen op. Er bleek niets ergs te gebeuren als mijn persoonlijke teksten online stonden. Sterker nog: ik kreeg zelfs positieve reacties van mensen die er herkenning en inspiratie in vonden. 

Door het te blijven doen en mijn angstgedachten uit te dagen, werd de spanning rondom zichtbaarheid steeds minder. Natuurlijk voel ik het nog weleens, maar ik schrik er niet meer wakker van. 

Dit brengt mij bij twee dingen:

1. Je kunt je eigen comfortzone verbreden door:
– Je angstgedachten uit te dagen: waar ben ik zo bang voor? Is dit realistisch?
– Kleine stappen te ondernemen buiten je comfortzone. Deze geven jouw brein (alle cellen in jouw lichaam) bewijs dat je inderdaad blijft leven als je nieuwe, spannende dingen doet. Ons hele lichaam is geprogrammeerd om ons veilig te houden. Instinctief zijn nieuwe dingen per definitie onveilig, omdat de uitslag onbekend is. Daardoor kun je veel weerstand ervaren (bijvoorbeeld in de vorm van stress) om buiten je comfortzone te gaan. Kleine stappen zijn daarom vaak de sleutel naar het verbreden van je comfortzone. 

2. Vergelijk jezelf niet met een ander. 
We hebben allemaal een ander startpunt. Bovendien weet je niet welke gevoelens er achter het werk (en de persoon) zitten van iemand die jij bewondert. Je kunt jezelf hooguit met jezelf van een tijd geleden vergelijken, maar wees je er dan ook bewust van dat verandering niet één rechte lijn omhoog is.

Dit is precies waar ik jou ook heel graag mee help als coach. Ik help je angstgedachten te ontdekken, uit te dagen en te veranderen naar helpende gedachten. Je gaat kleine stappen zetten uit die comfortzone richting jouw dromen en doelen. Zodat je door positieve ervaringen steeds meer vertrouwen en rust ervaart en je dromen werkelijkheid worden!

Wil jij dit ook? Neem dan vrijblijvend contact op om te ontdekken hoe ik jou kan helpen. 

💚

Veel liefs,

Silke