Wat is yoga?

Wist je dat je yoga kunt beoefenen zonder yogahoudingen te doen?

Yoga is een filosofie (verzameling overtuigingen) en een levensstijl die traditioneel gezien gericht is op de samenkomst van de ziel met de realiteit, dit wordt ook wel verlichting genoemd. 

Er zijn 4 paden om yoga te beoefenen. Je kunt er één van kiezen, of meerdere tegelijkertijd beoefenen. 

  1. Raja yoga: het pad van controle. Dit bestaat uit 8 onderdelen. Waaronder asanas (yogahoudingen), ademhalingsoefeningen en meditatie. 
  2. Gyana yoga: het pad van kennis. Hierin doe je kennis op om je ego te verwijderen. Bijvoorbeeld door spirituele boeken, documentaires en de tekst die je nu leest!
  3. Bhakti yoga: het pad van toewijding. Je verbind je door middel van bijvoorbeeld rituelen aan iets groters. Iets wat voor jou puur is. Dit kan een god zijn waar jij in gelooft, het universum, een bron. 
  4. Karma yoga: het pad van onbaatzuchtige plicht. Je onderzoekt jouw verplichtingen in dit leven en voert deze uit zonder voorwaarden. Ofwel: zonder daar iets voor terug te verwachten. 

Hoewel ook in mijn yogalessen de yogahoudingen (asanas) het grootste gedeelte van de les vullen, is het slechts een klein onderdeel van de gehele yogafilosofie! 

In de lessenreeks Introductie in Yoga vertel ik je meer over de yogafilosofie en de holistische gezondheidsvoordelen van Hatha yoga. Je zult geïnspireerd raken en ontdekken op welke manier(en) jij yoga in je leven wilt brengen. 

🌿 Kennismaken? Doe een proefles mee! Zie dynwei.com/lessenreeks-intro-in-yoga voor de lesthema’s en welke data deze gegeven worden.

💚
Veel liefs,

Silke