Frustratie over eigen ongelukkige gevoel?

Waarom moeten we altijd gelukkig zijn? Of misschien ook vooral laten zien dat we gelukkig zijn? Hoe gaan we ermee om als we ons (even) niet gelukkig voelen?

Ik denk dat de afgelopen generaties vaker de boodschap hebben meegekregen: ‘als je maar gelukkig bent’. Een hele mooie, vrije boodschap maar wat als precies dat dan niet lukt? Geluk is niet tastbaar en ook niet vast te houden. Het ene moment voel je je misschien gelukkig, het andere moment niet. Dus wanneer is dat doel bereikt? 

Voor veel mensen kan dit (onbewuste) streven naar geluk veel stress veroorzaken. Misschien herken je dit. Zodra jij je even niet zo gelukkig voelt ontstaan allerlei lastige gevoelens over het ongelukkig voelen. Misschien voel je je schuldig, boos, verdrietig, gefrustreerd, machteloos, of misschien wel al deze gevoelens tegelijkertijd. Denk je: ‘ik heb het zo goed, waarom ben ik dan toch niet gelukkig’ of ‘ik werk zo hard om gelukkig te zijn, waarom lukt het dan weer niet?’

Het lukt je niet om jouw minder prettige gevoelens te accepteren. Misschien geef je jezelf de schuld van deze gevoelens. En zo voel je je nog ellendiger. Vele ‘gurus’ roepen dat jij alles wat je ervaart zelf hebt gecreëerd. Dit legt alle verantwoordelijkheid bij jou wat helaas vaak resulteert in nog meer negatieve gedachten over jezelf. 

Deze cyclus heb ik niet alleen bij klanten gezien, ook zelf heb ik er ervaring mee. Hieronder vier tips om deze cyclus te doorbreken!

4 tips tegen frustratie over jouw ongelukkige gevoel
Acceptatie

Accepteer alles wat voorbij komt. Voel je je ongelukkig? Probeer dat dan te accepteren. Als je merkt dat je jouw eigen ongelukkige gevoel beoordeeld, herinner jezelf er dan aan dat het oké is om dit te voelen. 

Durven voelen

Durf bij dit gevoel te blijven. Ren er niet voor weg, stop het niet weg, beoordeel het niet. Maak het niet groter en niet kleiner. Voel wat is. 

Alles komt en gaat 

Net als alle gevoelens gaat ook dit voorbij. Herinner jezelf hieraan. 

Je bent niet verantwoordelijk

Je bent mens, met een heleboel oude onbewuste conditioneringen. Waarvan een belangrijk deel al voor je 7e levensjaar in jouw geprogrammeerd is. Beïnvloed door jouw gehele omgeving en alles wat je hebt meegemaakt. In hoeverre creëer jij dan (bewust) jouw eigen gevoelens? Heel weinig. Geef jezelf dus niet de schuld van wat jij ervaart. 

Wel kun je letten op welke gevoelens en gedachten je ervaart en zo bewust worden van oude belemmerende overtuigingen. Wanneer je daar bewust van wordt kun je deze uitdagen en veranderen. Dan zul je merken dat ook jouw gevoelens positief gaan mee veranderen. Put liever kracht uit de gedachte dat wij zelf heel veel moois kunnen creëren in plaats van jezelf te beoordelen.

Meer lezen over het omgaan met lastige emoties? Lees dan deze blog.

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om deze cyclus te doorbreken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Ook voor andere vragen. 🙂

Veel liefs,

Silke

* Houd jouw ongelukkige gevoel een lange tijd aan of voel je je heel somber? Dan kan het een goed idee zijn om meer actie te ondernemen. Mogelijk kan ik of een andere professional jou helpen. Je mag altijd vrijblijvend contact opnemen. 💚