Omgaan met emoties

Het ding met gevoelens is, dat hoe meer je ze niet wil voelen, hoe sterker ze worden. Wist je dat emotie eigenlijk alleen maar energie in beweging is? Het woord emotie, afgeleid van ‘emotere’ in het latijns, betekent: energie in beweging. 

Het enige wat emoties dan ook willen is bewegen door je lichaam. Gezien worden. Probeer daarom eens om geen afleiding te zoeken van je emoties, maar er juist even bij stil te staan. Te ervaren wat er gebeurt. Zonder meteen te proberen dit te veranderen.

Je kunt hierbij de stappen volgen van de onderstaande afbeelding:

 1. Voel
 2. Wat voel ik?
 3. Waar voel ik dit?
 4. Als het kon praten, wat zou het zeggen?
 5. Wat wil dit mij misschien leren?
 6. Wat heb ik nu nodig?
 7. Welke kleine stap kan ik nu zetten om in mijn behoefte te voldoen?

Merk je dat steeds dezelfde emoties en gedachten terugkeren? Dan kun je dit als uitnodiging zien om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Emoties zijn namelijk een reflectie van wat jij gelooft over jezelf en de wereld. 

Terugkerende, belemmerende emoties zijn een uitnodiging om te onderzoeken: 

 • Waarom voel ik dit? Welke gedachten blijven terugkeren?
 • Welke dingen geloof ik (onbewust) over dit thema? 
 • Kloppen deze dingen? 
 • Helpen deze gedachten en overtuigingen mij of werkt het mij tegen? 

Gedachten en overtuigingen creëren onze emoties en gevoelens. Tijdens coaching kunnen we samen jouw belemmerende gedachten onderzoeken. We dagen ze uit (kloppen deze gedachten?) en vervangen ze voor nieuwe helpende gedachten (gedachten die nu waar zijn en welke ons ondersteunen). Deze creëren vervolgens ook nieuwe gevoelens.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op.

Veel liefs, Silke