Verandering begint bij zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn is het bewustzijn van ons gedrag, onze gevoelens en gedachten. Van gewoonten en (helpende en belemmerende) overtuigingen. Jouw huidige waarden en normen.

Zelfbewustzijn geeft inzicht. Als je iets wilt veranderen in jouw leven dan begint dit bij bewustzijn. Ontdekken wat je nu doet, denkt, voelt en gelooft. Zodat je kunt zien waar je verandering wilt en waar je juist heel tevreden over bent.

Tijdens coachingsgesprekken wordt je zelfbewustzijn vergroot. Ik stel je jou namelijk vragen om meer inzicht te krijgen. Daarnaast bied ik je hulpmiddelen om na de gesprekken jouw inzichten te verdiepen.

Je zult ontdekken dat je overtuigingen en gedachten hebt waar je het eigenlijk niet mee eens bent (of wilt zijn). Toch zitten deze geprogrammeerd in jou. Deze belemmeren jou in je leven.

Dit belemmerde jou voorheen onbewust. Je voelde je wel tegengehouden, maar wist niet precies waardoor. Nu je je bewust bent geworden is er ruimte voor verandering van binnenuit. Je kunt nu jouw belemmerende overtuigingen en gedachten veranderen.

Neem de tijd om jouw oude overtuigingen onderuit te halen:

 • Waarom kloppen deze niet meer voor jou?
 • Of waarom wil je deze achter je laten?

Neem vervolgens de tijd om na te denken over de volgende vragen:

 • Wat past nu bij jou?
 • Wat wil je geloven?
 • Wat wil je denken?
 • Waarom kloppen deze nieuwe dingen voor jou?
 • Welke mogelijkheden bieden deze nieuwe overtuigingen?

Nu komen we bij de laatste, belangrijkste stap. Het eigen maken van jouw nieuwe overtuigingen. Jouw oude heb je waarschijnlijk lang bij je gedragen. Deze zijn minder krachtig geworden door deze oefening. Helemaal verdwenen zijn zij niet.

Je kunt jouw nieuwe overtuigingen zien als een nieuwe gewoonte die je aanleert. Je leert jezelf om anders te denken. Wat is nodig voor nieuwe gewoonten om deze eigen te maken? Herhaling. Bewuste herhaling van jouw nieuwe overtuigingen. Zodat deze uiteindelijk vanzelfsprekend worden.

Herhaal jouw nieuwe overtuigingen:

 • Schrijf ze regelmatig opnieuw op
 • Lees ze elke dag
 • Hang ze door het huis
 • Zet ze op de achtergrond van je telefoon
 • Deel ze met mensen die dichtbij je staan
 • Etc, etc.
 • Herhaal ze vooral op een manier die bij jou past!

Ik hoop dat je met deze informatie een begin kunt maken aan positieve verandering in jouw leven. Heb je vragen? Stuur mij gerust een berichtje.

Tijdens coaching kunnen we verder ingaan op deze methode. Ik kan je helpen bij het ontdekken en formuleren van jouw overtuigingen. Ook bespreken we hoe dit in het dagelijks leven toe te passen is. Wat te doen als belemmerende gedachten opkomen? Er is ontzettend veel mogelijk. 🙂

Veel liefs, Silke